Opleiding

Als aspirant duiker moet je 200 m schoolslag of vrije slag kunnen zwemmen zonder onderbreking. Je dient je medisch te laten keuren, liefst door een arts die op de hoogte is van de duiksport. Eens je 45 jaar bent, dien je een EKG (of hartonderzoek) met cycloproef (= onder inspanning, controle over de recuperatie) te ondergaan.

De Vlaamse duikfederatie Nelos, waarvan BDA deel uitmaakt, kent vier brevetten en drie titels toe:

    1. Brevetten
  • 1-ster duiker (1*D)
  • 2-sters duiker (2*D)
  • 3-sters duiker (3*D)
  • Assistent Instructeur (AI)
  • 1-sters Instructeur (1*I)
  • 2-sters Instructeur (2*I)
  • 3-sters Instructeur (3*I)

In de duiksport geldt de algemene regel: nooit alleen duiken, maar steeds in gezelschap van een collega bevoegd duiker! Ter zake geldende voorschriften, zowel vanwege de verzekering als vanwege de club, dienen steeds nageleefd te worden.

De commissie Duikonderricht onderschrijft de 5 sterrenregel. Dit betekent dat voor duiken de som van de sterren minimaal 5 moet zijn om los van een cluborganisatie te duiken.

1-ster duiker
Als 1 ster duiker ben je bekwaam om veilig en correct gebruik te maken van je duikuitrusting in een beschermde trainingsomgeving. In het zwembad leren we je hoe je een trimvest moet gebruiken, hoe je een duikfles met ontspanner monteert, hoeveel lood je best meeneemt, hoe je moet 'zweven' in het water...

Als je klaar bent om openwaterervaring op te doen, word je begeleid door een ervaren duiker. Na vijf duiken tot een maximale diepte van -15 m, zal je tot de maximale diepte van -20 m mogen duiken, steeds begeleid door een ervaren duiker.

Wanneer je 14 jaar bent, haal je het brevet na het bijwonen van enkele theoretische lessen en na een gunstige evaluatie van het beheersen van zwembadtechnieken. Deze technieken hebben als doel dat je je op je gemak voelt onder water. We leren je onder andere om je duikbril leeg te maken onder water, om met twee personen op 1 duikfles te ademen of om op een veilige manier in het water te springen.

2-ster duiker
Als 2-ster duiker heb je al wat duikervaring opgedaan. Je bent in staat om onder leiding van een ervaren duiker eenvoudige duiken te maken. Je moet manifeste duikongevallen herkennen en er adequaat op kunnen reageren.

Homologatie gebeurt na het slagen voor het theoretisch (schriftelijk) examen, het zwembadexamen en de openwaterproeven (waarvan zelfs nu enkele eenvoudige duikleidingen). Je moet minstens 15 duiken gedaan te hebben.

Volgende openwaterproeven moet je tot een goed einde brengen:

- 500 m palmen aan de oppervlakte met je volledige duik uitrusting aan
- Opstijgen van zone 13-15m tot de oppervlakte aan 10m/min. Je mag niet te snel stijgen maar ook niet te langzaam. Je moet er ook op letten dat je niet terug naar beneden gaat in plaats van naar boven.
- Redding van zone 8-10m tot de oppervlakte, 50 m slepen van het slachtoffer en toedienen van reanimatie (beademing en massage)
- In zone 13-15m ademen met twee personen op 1 ontspanner en daarna op 2 ontspanners - 1 fles naar de oppervlakte met aangepaste snelheid (10m/min)

Deze proeven hebben als doel de kandidaat voor te bereiden op levensechte situaties. Het kan immers voorkomen dat een van de twee duikers zonder lucht komt te zitten of bewusteloos geraakt.

Minimale leeftijd voor dit brevet is 14 jaar.

Eens je dit brevet behaald heb, mag je onder begeleiding van een 3*D tot -30 m duiken. Als duikleider van een andere 2*D, is de maximale diepte beperkt tot -20 m (raadpleeg de brevetverantwoordelijke hierover).

3-ster duiker
Als 3-ster duiker ben je in staat om zelfstandig te duiken en om duiken te leiden die geen uitzonderlijke moeilijkheidsgraad hebben. Homologatie gebeurt na het slagen voor het theoretisch (schriftelijk) examen, het zwembadexamen en de openwaterproeven. De openwaterproeven zijn gelijkaardig als deze voor het 2-ster brevet, met uitzondering dat deze proeven iets zwaarder zijn (grotere diepte, afstand).

Minimale leeftijd bedraagt 16 jaar.

Eens dit brevet behaald mag men duiken tot een diepte van -40 m.

Uitzondering: 3*D die hun brevet behaald hebben vóór 1 februari 2005 mogen duiken tot een diepte van -57 m.

Assistent Instructeur
Als Assistent Instructeur ben je in staat om zelfstandig te duiken in alle wateren die courant bezocht worden door Belgische duikers. Je mag beginnende en onervaren duikers begeleiden en onder de verantwoordelijkheid van een instructeur bepaalde taken van deze laatste overnemen.

Minimale leeftijd voor deelname aan openwaterproeven en duikleidingen voor dit brevet is wel 18 jaar !

Eens dit brevet behaald gelden er geen dieptebeperkingen meer, behalve deze opgelegd door onze duikfederatie, t.t.z. de maximale diepte van -57 m niet overschrijden.